Jacob Jansz Kool ontving op 13 september 1690 de windbrief voor de pelmolen De Bakker. De molen werd door een rederij gedreven, waarvoor Kool ongetwijfeld als directeur optrad. Op 27 juli van dat jaar werd de molen tegen brandverzekerd en ingeschreven op naam van ‘burgemeester Willem Abrahamsz Backer, Jacob Jansz. Kool, Jan Teunisz. en Dirck Willemsz Zemel.’ Er was sprake van een nieuwe gerstpelmolen, genaamd De Backer. De naam was ongetwijfeld afkomstig van de burgemeester.
De molen stond ten noorden van de Kopermolensloot en ten westen en op enige afstand van de Gouw. De families, die betrokken waren bij de bouw van De Backer, zouden nog lang een vinger in de pap houden in de bedrijfsvoering. Op 22 maart 1711 verzekerde Hendrik Kool de molen voor f. 2455,-. Toen dook ook de tweede naam – De Jonge Bakker – op . Kool stond lang als eigenaar op de lijst, maar vanaf 1721 werkte hij niet meer zelf met De Backer, maar verhuurde hij de molen. Eerst aan Klaas van Santen, die drie jaar met de molen bleef werken . Toen verzekerde Jan Dirksz Bakker de lading .Hij werd in 1729 opgevolgd door Pieter Vijzelaar, die eveneens huurder was .
Op 17 september 1733 was De Bakker overgegaan in andere handen. Jan Heynes sloot toen een brandverzekering af voor f. 2800,-. Hij was gemachtigde namens enkele minderjarige kinderen, want hij werd als ‘voogd ‘ omschreven in het brandcontract . Wie de kinderen waren werd niet genoteerd. Vijzelaar werd op 1 april 1735 als huurder uitgeschreven, waarna Claas Taan met de molen ging werken .
Maar op15 juni 1741 was de molen in handen van Pieter Zemel, waarschijnlijk een nazaat van één van de stichters. Er waren trouwens nauwe familie-relaties tussen de eerste partenhouders van De Bakker, want Pieter Zemel bleek getrouwd met Eva Kool. Zemel was in 1754 nog steeds eigenaar. Met de molen ging het toen minder goed, want de eigenaar verlaagde de verzekering tot f. 2000,- .
Acht jaar later was De Bakker in handen van Pieter de Boer . Hij overleed in 1771, waarna Jan de Boer als gemachtigde over de kinderen van Pieter de molen verkocht. De laatste verzekeringsgegevens dateren van 1783, toen Pieter Noomen eigenaar van De Bakker was. De molen stond toen voor een verzekerde som van f. 4000,- op de lijsten werd verhuurd aan Maarten Noomen , die de lading verzekerde.
Hij zou uiteindelijk in het begin van de negentiende eeuw worden gesloopt. De juiste datum werd nooit achterhaald.