De vroegst bekende gegevens over oliemolen De Bonte Ruiter stamden uit 1635. De molen, die tot 1810 ten noorden van de Noorder Sluissloot stond, was zelfs ouder, want op 1 februari 1635 verkocht Pieter Claesz als voogd over Claesgen Claesdr uit Wormerveer de helft in de oliemolen De Ruiter. Koper was Jan Jansz Swager, die ook uit Wormerveer kwam. Hij betaalde f. 975,- voor het halve part .
Inmiddels is ook de verbandacte van deze molen gevonden. Deze werd op 14 januari 1629 afgegeven aan Jan Jacobsz Olij uit Wormerveer. In deze verbandacte, die naast een windbrief nodig was om een molen te mogen bouwen en exploiteren, werd het windrecht vastgelegd. Dit was de jaarlijkse belasting, die aan de overheid moest worden betaald. Voor De Bonte Ruiter bedroeg dit 4 pond Vlaamse groten en 10 stuivers. Dit was gelijk aan vier gulden en 10 stuivers. In de verbandacte moest de eigenaar zijn molen als onderpand geven voor het geval hij niet aan zijn verplichtingen kon voldoen.
Met de vondst van deze acte wordt de levensduur van De Bonte Ruiter met zes jaar verlengd. De molen behoorde daarmee tot de oudste oliemolens, die in Wormerveer stonden. Ook De Nachtegaal dateerde van 1629. Alleen de Ouwe Olijmolen van Pieter Jacobsz, die in de Dubbele Buurt stond, was ouder.
Over de zeventiende eeuwse historie van de molen is niet veel bekend, maar vanaf 1670 duikt hij meerdere keren op in de verzekeringscontracten. In dat jaar blijkt Pieter Hardloop op 22 juni eigenaar. Hij verzekerde de lading en de molen en dat bleef zo tot 12 november 1693 . Jan Jacobsz Kaaskoper volgde Hardloop op . Vanaf 21 mei 1699 was Cornelis Willemsz Haes eigenaar van de molen, die hij voor f. 2500,- onder liet brengen in het brandassurantiecontract . Daarna volgden diverse eigenaren, maar op 8 mei 1759 werd Jacob Thijsz Kaan in het Olieslagerscontract ingeschreven als eigenaar. Dit was een koopman met een groot olieslagersbedrijf. Kaan werkte met De Groeneboer, die al eigendom van zijn vader Thijs Kaan Jcbsz was en voegde zelf De Bezem, De Bonte Kraai en De Leeuw in Wormerveer, De Kieft in Koog aan de Zaan, De Witte Duif en De Liefde of Vetpot in Wormer aan zijn bedrijf toe.
Hij nam De Bonte Ruiter over van de gebroeders Jan en Pieter Visser en bleef tot 1808 met De Bonte Ruiter in de verzekering . Twee jaar later was de molen gesloopt. Waarschijnlijk had hij al enige tijd stilgestaan. Op 28 april 1810 werd in elk geval het erf van de ‘geamoveerde molen, genaamd De Ruijter’ verkocht.