Jan Pietersz de Jager kreeg op 20 april 1703 de windbrief voor De Koot, ‘een sterke veersager en tabakstampers moole.” Er werd met deze molen dus een dubbel bedrijf uitgeoefend. Hij stond voglens deze windbrief ten zuiden van paltrok De Lindenboom en ten noorden van De Mock. Dit was de verfmolen Het Gekroonde Zeepaard aan de Weelsloot.
De Lindenboom stond ten westen van de Nederlandsch Hervormde Kerk. De plaatsaanduiding was erg onnauwkeurig, want als De Koot ten zuiden van De Lindenboom stond kon hij nooit noordelijk van Het Gekroonde Zeepaard staan. Pieter Boorsma vond een betere locatie en plaatste de molen ongeveer in het verlengde van de Koger Kieftstraat in het Westzijderveld.
De Koot werkte overigens al lang op 20 april, want op 13 januari 1703 werd de molen te koop aangeboden. De belangstelling was niet groot. Abraham Luijcasz bood f. 700,-, maar bij de afslag hield De Jager de molen op. Een week later probeerde hij het nog eens op een veiling. Dit keer liep het hoogste bod op tot f. 750,-. Dat was weer niet voldoende, maar Pieter van Broeck was bereid de molen onderhands te kopen voor die prijs, mits De Jager voor een windbrief zorgde.
Daar ging de eigenaar toch maar op in, want op 20 april ontving hij zijn windbrief en op 7 juni 1703 bleek Pieter van Broeck eigenaar van een aantal gereedschappen uit de molen. Deze verkocht hij die dag voor f. 103:10:- aan Gerrit Heyndricksz Koning uit Assendelft. Van Broeck bleek afkomstig uit Westzaan.
Koning nam de volgende spullen over: 1 evenaar – een balans – en twee schalen voor f. 20,-; 4 messen en twee schrapers f. 7:10:-; twee metalen rollen f. 30,-; 50 veerzagen, heugels en schroeven f. 30,-; 5 tabakszeven f. 3,-; 1 slijpsteen en bak f. 3,-; en voor een tientje timmermansgereedschap .
De molen zou niet zo lang meer op zijn erf staan, want zondag 10 augustus 1709 trok een hevig onweer over de Zaanstreek, dat omstreeks negen uur ’s avonds losbarstte en niet minder dan vier uur duurde. De Koot werd vol getroffen door de bliksem en brandde tot de grond toe af. Hij werd niet meer herbouwd .
Koot
Type molen: tabakstamper
Plaats: Koog
Bouwjaar: 1703