De oliemolen De Trommelslager – of kortweg De Trommel, zoals hij altijd werd genoemd – was één van de vroege oliemolens in de Zaanstreek. De bouwdatum is nooit achterhaald, maar al in 1638 kwam de molen voor in de stukken. De Trommel stond ten noorden van de Papenpadsloot tussen de Vaart en de latere spoorweg in Westzaandam.
De molen werd op 11 januari 1742 door de erfgenamen van Cornelis Teeuwisz Muusz in veiling gebracht. De molens stonden toen inmiddels mannetje aan mannetje. Rondom De Trommel stonden aan de westkant de paltrok De Koning, ten noorden oliemolen De Vos, aan de oostzijde de paltrok De Blauwe Reiger en ten zuiden de bovenkruier zaagmolen De Bonte Arend. Jan Claasz Nel werd voor f. 6650,- koper, maar hij liet zich vertegenwoordigen door Jacob Middelhoven.
Toen Nel eind 1754 overleed, bleek dat De Trommel werd verhuurd. Op 2 januari 1755 werd een staat van inventaris van de boedel van Nel opgemaakt, waarin onder de tegoeden werd gemeld: “De Trommel dubbelde olymoolen in huur bij Claas Taan & Zn. Tegoed aan huur sedert 1 mei 1754 f. 126,40.”
En toen de molen op 8 februari in veiling werd gebracht, werd vermeld: “Verhuurt tot meij 1756 per last voor f. 17,- voor het Cool en f. 18,- voor het lijnsaat.”
Er werd dus loonslagerij bedreven met De Trommel. Het molenvolk was in dienst van Jan Claasz Nel. Hij betaalde het personeel uit.
Dat de molen na de dood van Jan Nel werd verkocht, vond zijn oorzaak in het feit dat zijn zoon Cornelis was overleden tijdens een reis naar de Oostindiën . De Trommel werd tijdens de veiling van 8 februari niet verkocht. Meijndert Gijsen bood in opslag f. 5800,-, maar in de afslag werden de biedingen stop gezet op f. 700,-. De weduwe Aaltje Pieters Cleyndert wilde dus minstens 6500 gulden ontvangen voor de molen.
Dat bleek een veel te hoog bedrag, want toen op 29 september de boedelscheiding plaatsvond bleek De Trommel verkocht voor f. 5400,-. Koper was Claas Taan & Zn, dat tot een zeer groot bedrijf zou uitgroeien. De verkoop van De Trommel bepaalde vrijwel het gehele vermogen van wijlen Jan Nel, want uiteindelijk viel er f. 5779:10: 4 te verdelen, waarvan de weduwe de helft ontving .