Toen Het Jonge Schaap in 1942 in Westzaandam werd afgebroken werd de molen volledig opgemeten door molenkenner Sipman. Doordat deze metingen bewaard zijn gebleven werd het mogelijk de bovenkruier zaagmolen geheel te herbouwen.
Op initiatief van de gemeente Zaanstad werden in 2000 plannen in deze richting ontwikkeld in samenwerking met de vereniging De Zaansche Molen. Als lokatie werd het erf van de voormalige oliemolen De Star of Queen gekozen aan de Zaanse Schans. Dit buitendijkse erf ligt noordelijk van oliemolen De Zoeker.
Met de herbouw van de molen werd feitelijk in 2004 begonnen, toen een stuk Zaanwater werd ingedamd en gedempt om het erf groot genoeg te maken om de molen en zijn schuur op te bouwen.
Met de herbouw van deze bovenkruier zaagmolen krijgt de Zaanse Schans een extra attractie, want dit type molen, waarvan er talloze hebben bestaan in de Zaanstreek, was totaal verdwenen.
De stichting Het Jonge Schaap kreeg financiĆ«le steun van provincie en gemeente en zal binnenkort een nieuwe actie starten om de herbouw te financiĆ«ren. Daartoe zullen zogenaamde molenparten te koop worden aangeboden tegen een prijs van 25 euro per stuk. Hiermee wordt verwezen naar de vroegere partenhandel – voorloper van de huidige aandelen – die schering en inslag in de molenindustrie was. Er zullen 4000 parten worden uitgegeven. Bij aankoop van vier parten krijgt men de electronische nieuwsbrief en uitnodigingen om alle belangrijke fasen van de molenbouw bij te wonen.
De Stichting Archief Ron Couwenhoven stelde het origineel van een verkoopbrief van papiermolen De Kaarsenmaker in Koog aan de Zaan uit 1780 ter beschikking, die als voorbeeld diende voor de molenparten, die nu voor de herbouw van Het Jonge Schaap in omloop worden gebracht.
Op de foto: Het Jonge Schaap in volle glorie voor de sloop in 1942.
Jonge Schaap
Type molen: bovenkruier zaagmolen
Plaats: Oostzaandam
Bouwjaar: 2004