In 1955 werd De Huisman, die toen als lattenzager in ernstig verval was geraakt, van het Blauwe Pad in Westzaandam overgebracht naar de Kalverringdijk, waar de Zaanse Schans in ontwikkeling was. De klus werd geklaard door molenmakerij Gebr. Husslage uit Zaandijk.
Het molenlijf werd op de schuur van oliemolen De Vergulde Haan geplaatst en het originele mosterdwerk werd in de vernieuwde molen geplaatst. De molen staat op zijn buitendijkse erf ten noorden van de aanlegsteiger van de rondvaartboten en ten zuiden van de paltrok De Gekroonde Poelenburg. De Huisman heeft een vlucht van 11 meter en 40 centimeter en het mosterdwerk bestaat uit twee koppelskantstenen, een koppel kruidenkantstenen en een koppel maalstenen. Maar met dit gaandewerk wordt geen mosterd meer gemaakt. De productie is volledig gemechaniseerd.
In 2001 werd de kap van de molen geheel vernieuwd door molenmakerij Saendijck. De kammen zijn uit de bonkelaar verwijderd, zodat de molen wel kan draaien, maar het mosterdwerk wordt niet meer door de wieken aangedreven.
Dit mosterdwerk werd voor het laatst in 2000 in werking gesteld ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de vereniging De Zaanse Molen, die eigenaar van De Huisman is. De molenaars Frank Bosman en Remco Jonker
De oudste stukken over De Huisman dateren van 9 november 1802, toen Johannes de Vries Pzn het molentje kocht voor slechts 825 gulden.
Op de website van de molen wordt 1786 als bouwjaar vermeld, maar hiervan zijn geen stukken gevonden.
Zie ook: Huisman, Westzaandam
Huisman
Type molen: mosterdmolen
Plaats: Oostzaandam
Bouwjaar: 1802