De Huisman begon zijn carrière aan het Blauwe Pad in Westzaandam, waar het geheel betimmerde molenlijf op een hoge a-symmetrische schuur stond. Over zijn ontstaansgeschiedenis is niets bekend. Pas op 9 november 1802 dook De Huisman voor het eerst in de stukken op, toen Johannes de Vries Pz hem voor 825 gulden kocht.
Aanvankelijk was De Huisman snuifmolen. Over zijn opvolgende eigenaren is niets gevonden, maar in 1913 werd er een cirkelzaag in de molen geplaatst, omdat er een kistenmakerij in De Huisman was gevestigd. Een jaar later kwam er een gasmotor in, die in 1924 werd vervangen door een electrische motor.
In de Tweede Wereldoorlog werd De Huisman gebruikt om met behulp van wind stroom op te wekken. Tot 1955 bleef de molen het Blauw Pad domineren, maar toen volgde sloop en verplaatsing naar de stokoude schuur van oliemolen De Vergulde Haan aan de Kalverringdijk in Oostzaandam.
Daar werd De Huisman als mosterdmaler ingericht en in die functie is hij nog steeds actief aan de Zaanse Schans, hoewel de productie geheel machinaal gebeurd.
Zie ook: Huisman – Oostzaandam.