De windbrief voor de pelmolen De Appelboom in Oostzaandam werd op 16 september 1727 aan Lourens Jansz Gruys verstrekt, maar op 30 juli van dat jaar had de firma Lourens Jsz Gruys & Zoon al een brandverzekering afgesloten ter waarde van f. 3000,- . Zoals zo vaak was de windbrief dus pas afgegeven, nadat de molen al was gebouwd.
Gruys verzekerde op 15 september van dat jaar ook de lading. De molen bleef gedurende vrijwel de gehele achttiende eeuw in het bezit van deze familie. Op 5 september 1748 werd de verzekering overgeschreven op naam van de zoon, Jan Lourensz Gruys .
De molen was toen niet volledig in zijn bezit, want een half jaar later kocht hij voor f. 2180,- een derde part aan van de erfgenamen van Frans Jansz de Boer. Deze was in december 1748 overleden. Op 18 januari 1749 werd de overdracht van het derde part vastgelegd inde transportregisters van de Banne Oostzaan. Daarbij bleek dat Gruys ook 200 roeden land waar de molen op stond en twee andere akkers met een grootte van 265 roeden had overgenomen. Hoe De Boer aan het derde part was gekomen is onduidelijk. Hij had ook belangen in pelmolen De Boerenjonker bij het Kalf stond, waarvan dezelfde dag 1/24e part werd verkocht door de kinderen van De Boer. Deze kinderen waren de zoons Claas en Jan, dochter Grietje, getrouwd met Cornelis Muys, en de minderjarige zoon Gerrit, waarover Pieter Claasz Dekker voogd was. Men bleef toen overigens tot zijn 25ste levensjaar minderjarig .
In 1783 was Jan Gruys overleden, want toen nam zijn weduwe de brandverzekering over. De molen werd toen nog steeds op 3000 gulden getaxeerd, maar twee jaar later ging dat bedrag omhoog naar 4000 gulden om zeven maanden daarna – op 4 september – nog eens met 1000 gulden te worden verhoogd naar f. 5000,- .
De Appelboom stond toen op naam van Jan Lourensz Gruys & Zn.
De molen, vlakbij en ten zuiden van het Smaal stond en ten oosten en op enige afstand van de Gouw, hield stand tot 1849. Toen maakte op 11 november een felle brand, die ‘s morgens rond half zes werd ontdekt, een eind aan zijn bestaan.