De zeskante balkenzager De Breeuwer, die even ten zuiden het Meester Cornelispad halverwege weg en Vaart stond, werd op 3 augustus 1713 in veiling gebracht. Over het stichtingsjaar van deze molen is niets bekend, maar die dag was Dirk Cornelisz Breeuwer de verkoper en van zijn familie komt ongetwijfeld ook de naam van de molen.
Dirk Volger werd koper voor f. 4450,-. Hij zou lang met De Breeuwer blijven werden, want op 1 januari 1734 was hij nog steeds eigenaar. Met de molen ging het toen een stuk minder goed. De waarde was in de brandverzekering gedaald tot f. 1000,-, wat voor een bovenkruier erg laag was.
De molen kwam voor 1749 in bezit van Volger’s schoonzoon Gerrit Visser, die al met de paltrok De Dienst Jacobs actief was als houtzager en bovendien enkele koopvaardijschepen in de vaart had. Visser liet De Breeuwer slopen en vervangen door De Jonge Vischkorf, die ten noorden van de Schapenpadsloot had gestaan . Deze molen was in 1751 gesloopt om naar Riga te vervoeren, maar de Amsterdamse gebroeders Pelt kregen daarvoor geen toestemming van de Staten-Generaal, waarna ze hem voor f. 2150,- aan Visser verkochten.
De Vischkorf lag op dat moment nog steeds op zijn eigen werf. Na de herbouw aan het Meester Cornelispad bleef Visser eigenaar tot in elk geval 11 mei 1762, toen hij nog eens een verzekering afsloot. Voor welk bedrag De Breeuwer op de lijst kwam is niet bekend . Later kwam de bovenkruier in handen van Gerrit de Vries, die hem op 17 oktober 1783 voor f. 4500,- verzekerde .
Tot oktober 1876 werd er met windkracht gezaagd met De Breeuwer. Op de 22ste van die maand lieten de gebroeders Endt een partij houtwaren op het erf van De Breeuwer verzekeren via assurantiekantoor W. van Orden in Zaandam. Er was toen voor het eerst sprake van een stoomzagerij. Pieter Gerritsz Endt had overigens al op 20 oktober 1869 voor 400 gulden aan houtwaren bij de windmolen De Breeuwer laten verzekeren.
De stoomzagerij kreeg ook weer de naam De Breeuwer. Dit bedrijf moest uiteindelijk verdwijnen, omdat het precies op de plaats stond waar de Vincent van Goghweg moest worden aangelegd als verbinding tussen de Prins Bernardbrug en de Provinciale Weg.
Stoomzagerij De Breeuwer werd verplaatst naar een erf ten zuiden van de Mallegatsloot en vlakbij de Watering in het Westzijderveld.
Breeuwer
Type molen: zaagmolen bovenkruier
Plaats: Westzaandam
Bouwjaar: 1713