Op 30 mei 1757 werd de molen voor het eerst in de stukken gesignaleerd. Hij stond in het Oostzijderveld bij Zaandam, waar hij als tabaksmolen in de ‘Noord’ werd omschreven. Een molennaam werd niet genoemd. Het windrecht, dat aan de Banne Oostzaanen betaald moest worden, was ingeschreven op naam van Johannis Turner en bedroeg twee gulden per jaar. De exacte standplaats is onbekend, maar De Cacaoboom stond dus ergens bij het Kalf. De molen was als cacaomolen ingeschreven.
Er volgde een snelle wisseling van eigenaren, die tot 1801 steeds voor dezelfde windpacht stonden geregistreerd. Het waren: Kristiaan Swart (1760-1764), Anton Verwer (1764-1770), Johan Turner (1770-1772), Klaas van Dort (1772-1793), Cornelis van Dort (1793-1801). In de Franse tijd werden de windrechten afgeschaft, zodat daarna een registratie van eigenaren ontbreekt.
In 1830 werd het molentje afgebroken en verplaatst naar Koog aan de Zaan, waar hij werd opgebouwd achter de apotheek. Dit bleek geen erf aan de Zaan, maar over de dijksloot . Het was het laatste pand voor de grens met Zaandijk, zodat hij vlak naast meelmolen De Dood stond. Het bleek een klein molentje te zijn, want hij was geplaatst op het huis van Jan Veen Hsz. Op 5 maart 1849 brak er brand uit in de molen, maar deze kon in de kiem worden gesmoord.
Volgens Pieter Boorsma verhuisde de molen niet lang daarna voor de tweede keer en kwam hij op zijn laatste standplaats in Westzaan terecht, waar hij zijn oorspronkelijk functie – cacaomolen – terug kreeg, tot dat hij eind negentiende eeuw werd omgebouwd tot doppenmolen.
Waar Boorsma deze informatie vandaan heeft is niet bekend. De gegevens zijn echter onjuist. De Cacaoboom in Westzaan werd na 1851 nieuw gebouwd. Dit blijkt uit de veilingacte, die op 16 augustus 1855 door notaris Dirk Donker in Zaandijk werd opgemaakt. Er werd ingemeld: “Nieuw gebouwde molen, zodat er geen eigendomsbewijzen zijn.” Degene die de molen had laten bouwen was wel Jan Veen Hsz, de eigenaar van het molentje dat in Koog in brand vloog. Hij was inmiddels verhuisd naar Sneek.
De Koger ‘Cacaoboom’ werd dus nooit herbouwd in Westzaan. Waarschijnlijk heeft Veen het molentje in 1851 laten afbreken, want op 20 mei van dat jaar kocht hij het land, waarop hij de nieuwe molen in Westzaan liet bouwen .
(Zie voor meer gegevens – Cacaoboom, Westzaan)