Het kleine achtkante lattenzagertje De Eendracht van Dirk Jansz Otse werd in 1724 gebouwd. Op 23 september ontving Dirk de windbrief. De molen stond aan de dijksloot en ten noorden van de Hoogendijk, ten westen van de Joodse begraafplaats. De dijk is nu bekend als de Westzanerdijk. De molen stond dus dichtbij de Overtoom in Westzaan.
In 1884 ging De Eendracht in vlammen op. Boorsma kon niet over deze fatale brand vinden, maar meldde wel dat de onderzoekers J.W. Groot en Willem Buys het ongeluk op 9 januari van dat jaar plaatsten.
Buys nam de gegevens van Groot over en beiden zitten er naast. De Eendracht ging dinsdagnacht 29 januari 1884 in vlammen op. Omstreeks half vier stond de molen in lichterlaaie.
Het Zaanlandsch Nieuws-en Advertentieblad van 1 februari meldde: “De klokkenluider meende dat de brand buiten de gemeente was. Daarom had hij de rode lantaarn uitgehangen, zodat geen gewag werd gemaakt, hetwelk de oorzaak was dat van de gemeente Zaandam slechts één spuit bij het terrein verscheen.”
Dit was de zogenaamde Jonge Herenspuit van de Vrijwillige Brandweer, die in 1879 was opgericht door zoons van allerlei kooplieden en fabrikanten. De Westzaanse spuitgasten bleven rustig slapen, terwijl de molen pal tegen hun gemeentegrens als een fakkel brandde. Het was hun brand immers niet. Opmerkelijk was wel dat er behalve de Vrijwillige Brandweer ook een Koger spuit present was. Maar veel konden ze niet uitrichten. De molen van Willem Hendriks ging volledig tegen de vlakte. Alleen een schuur en de hut bleef behouden.
Half februari werden de restanten van De Eendracht openbaar verkocht en dat was het dan. Het elegante lattenzagertje was na 160 jaar van de aardbodem verdwenen .