Pieter Poulusz Huijsman verzekerde De Oranjeboom in 1707. De molen stond overigens beter bekend onder de vreemde bijnaam De Luis. Hij stond aan en ten westen van de Heerenwatering en ten noorden van de Petsloot. Dit was een erf dat tegenwoordig achter het station in Zaandam ligt. De toegang tot de molen liep via het Otterspad.
De molen was in 1776 eigendom van Jan Blaauw. Nadat deze was overleden werd de gebruikelijke boedelbeschrijving gemaakt, waarin werd opgenomen ‘het erf, waarop de afgebroken molen De Orangieboom heeft gestaan.’
Pieter Boorsma meldt dat deze Oranjeboom tijdens de sloop op 1 oktober 1777 gedeeltelijk verbrandde. Dit kan uiteraard niet, omdat de molen in 1776 al gesloopt was. In de uitvoerige brandkroniek, die Jan Honig Jsz. uit Koog aan de Zaan, later doopsgezind predikant in het Friese Warga, over de periode 1720 – 1822 samenstelde komt de brand niet voor . Waarschijnlijk trof deze brand een andere Oranjeboom. Er was met zes Zaandamse molens, die deze naam droegen, keus genoeg.
Oranjeboom of Luis
Type molen: zaagmolen paltrok
Plaats: Westzaandam
Bouwjaar: 1707