De Oranjeboom was een populaire naam voor molens in de Zaanstreek. Er hebben er elf gestaan met deze naam. Alleen Zaandam telde er al zes, waarvan de paltrokken De Oranjeboom of Luis aan de Petsloot achter het Otterspad, De Oranjeboom achter het Stuurmanspad en De Kleine Oranjeboom of Spintje achter het Boerenpad in Westzaandam stonden. Verder stonden hier nog de bovenkruier lattenzager De Oranjeboom en de wipzaagmolen De Oranjeboom, terwijl aan de Hemmes bij het Kalf oliemolen de Oranjeboom stond. Wie dus de weg naar De Oranjeboom vroeg kon gemakkelijk verkeerd gestuurd worden.
Voor de wagenschotzager De Oranjeboom achter het Stuurmanspad, maar nog op het zogenaamde Langeland, in Westzaandam werd de windbrief op 3 februari 1699 afgegeven aan Dirk Jansz. Groot, die in 1703 ook de brandverzekering op zijn naam kreeg. In 1761 was de molen eigendom van Claas Knots, die de molen voor f. 900,- liet verzekeren. In 1812 was De Oranjeboom nog steeds in bezit van de familie Knots. Henk Knots liet hem toen voor f. 1500,- verzekeren.
Op 4 juli 1832 kocht Pieter Corver Asz de molen in veiling voor f. 825,- van Antje van IJseren, de weduwe van Johannes Augustus Woudenberg . Corver liet De Oranjeboom op 4 augustus 1856 opnieuwe in veiling brengen. Er werden behalve de molen ook schuren, een schuitenhuis en uitgestrekte landerijen verkocht, die voor het hoge bedrag van f. 4100,- naar Cornelis Corver Mats gingen . Dit was een vooraanstaande houtzager, die al met paltrok De Dekker en de bovenkruier De Veldlust – door Pieter Boorsma in Duizend Zaanse Molens abusievelijk als paltrok vermeld – werkte. Hij zou zijn bezit later nog uitbreiden met de paltroks Salomo’s Recht of Koning Salomon, De Valk en de Vergulde Ster, die allemaal in het Westzijderveld bij Zaandam stonden. Corver Mats werd zo in 1872 de eigenaar van het grootste windmolen zaagbedrijf, dat de Zaanstreek in de negentiende eeuw kende. Hij zou De Veldmuis rond 1879 als stoomzagerij inlaten richten, waarvoor deze bovenkruier ook geschikt was. Toen Cornelis Corver Mats eind 1881 overleed en zijn boedel op 20 december werd gescheiden ging het hele molenbedrijf naar zijn zoons Jacob en Cornelis Mats. De Oranjeboom werd toen op f. 1250,- getaxeerd en stoomzagerij De Veldlust op f. 2500,- Het was dus nog een kleine zagerij. Maar wat de toekomst zou brengen was beide broers wel duidelijk. De stoomzagerij werd steeds meer uitgebreid en in maart 1886 werd De Oranjeboom gesloopt, nadat de gebroeders Mats hem op 30 januari in veiling hadden laten brengen. Sloper Cornelis Zemel Psz van het Ameland in Westzaandam was met f. 700,- de hoogste bieder. Niemand anders had interesse, waarmee het lot van de molen bezegeld was . Op het erf was in 1950 de steenhouwerij M. Engel & Zoon gevestigd
Oranjeboom – Stuurmanspad
Type molen: zaagmolen paltrok
Plaats: Westzaandam
Bouwjaar: 1699