Jan Brouwer, eerder stichter van snuifmolen De Brouwer, liet in 1768 ook De Stresa Boromea bouwen. Brouwer was kennelijk in de ban van Italië, want hij vernoemde zijn molen naar het lustoord Streza Boromea, dat de familie Borromeo uit Milaan al in 1671 liet aanleggen. Dit gebeurde in het district Pallanza en er werden schitterende parken en tuinen gerealiseerd. Of De Zaandamse Stresa Boromea ook in zo’n weelderige omgeving stond valt te betwijfelen, hoewel de Zaanstreek met zijn honderden molens en rijke kleurschakeringen in de huizen aan de Zaan wel een internationale bezienswaardigheid was geworden.
Op 23 februari 1768 ontving Brouwer de windbrief voor deze molen met zijn exotische naam. Hij ging er ook snuif mee malen en moest jaarlijks f. 4,- aan windpacht betalen aan de Banne Westzaan .
Vermoedelijk behoorden er uitgestrekte landerijen bij De Stresa Boromea, want diverse malen werd zijn standplaats gemeld als belend ten westen de Gouw en ten oosten de Noorderwatering. Deze twee belangrijke vaarwegen lagen ver uit elkaar en diep in het Westzijderveld. Ook werd de Papeveersloot – tegenwoordig de Papenpadsloot – genoemd, waar de molen op de zuidoever stond.
Brouwer bleef tot 1790 met de molen werken. Op 1 februari van dat jaar werd De Stresa Boromea samen met zijn andere snuifmolen De Brouwer overgeschreven op naam van de Westzaandamse burgemeester Aris van Broek Abrahamsz, die ze voor slechts f. 1000,- overnam. Maarten Hille, thesaurier van de Banne Westzaan, had al op 18 april 1789 een machtiging ontvangen van Brouwer, zodat de verkoop maanden voor het opmaken van de transportacte heeft plaats gevonden .
Van Broek verkocht in 1804 De Brouwer aan Willem Straatman en vermoedelijk heeft hij niet lang daarna ook De Stresa Boromea te koop aangeboden. In een veiling, die op 15 augustus 1805 werd gehouden, bood Reinier Jonkernaut duizend gulden voor de molen, maar de eigenaar hield de biedingen in de afslag op op f. 1000,-. Hij wilde dus kennelijk minstens f. 2000,- voor de molen hebben. Dat was veel te veel .
Na deze veiling werd niets meer aangetroffen over De Stresa Boromea, die ongetwijfeld omstreeks deze tijd is gesloopt. Met snuifmalen viel toen niet veel meer te verdienen.