Oliemolen De Gedurige Strijd kreeg zijn windbrief op 25 october 1686. Claes Pietersz. Kalf was de eigenaar. De molen stond ten zuiden van de Braakdijk op het Kalf. Deze molen is echter van oudere datum, want op 14 februari 1683 verzekerde Claes Kalf zijn molen tegen brand in een assurantie-contract, dat voor notaris J. van der Stengh in Westzaandam werd opgericht. Er werden dertig molens van diverse types verzekerd, waaronder 14 oliemolens. De Strijd werd op f. 100,- gesteld. Dit betekende bij totale verwoesting door brand een uitkering van f. 2515,-. Verbrandde een andere molen dan behoefde Kalf nimmer meer dan f. 100,- bij te dragen in de kosten. In de uitvoerige beschrijving, die de Zaandijker historicus Gerrit Jan Honig in 1949 in het cultuur-historisch maandblad De Zaende gaf wordt de inschrijving in het brandcontract net als in Duizend Zaanse Molens niet genoemd. De molen is dus in elk geval bijna vier jaar ouder dan tot nu toe werd aangenomen.
Bovendien heeft de molen ook al vroeg een pelwerk gehad. Op 22 maart 1721 richtten 56 eigenaren en gaandehouders een Assurantiecontract voor pelmolens in de Banne Oost-en Westsanen, Kalverpolder en Nieuwendam op. Dit was het zgn. Pelderscontract voor ladingen. Men verzekerde de geproduceerde en ongeproduceerde goederen, die in de molen lagen opgeslagen voor maximaal f. 2500,-. Ook De Strijd werd in dit contract ondergebracht en aangezien er uitsluitend ladingen van pelmolens verzekerd werden, moet de molen dus omstreeks deze tijd uitgerust zijn met een pelwerk. De verzekering werd afgesloten door Claas Pietersz. Kalf.
Op 13 april 1877 vond er een zwaar ongeluk plaats in de molen. “De knaap J. Outhof had hetongeluk met zijn onder de steen van de molen te geraken,” meldde het Zaanlandsch Nieuws-en Advertentieblad van 23 april, “De hele hand werd verbrijzeld. De geneeskundige adviseerde lange duur van herstel en stijf blijven der hand. Het is de tweede zoon uit dit gezin, die dat overkomt.”
De Strijd hield stand tot de nacht van 21 op 22 februari 1949, toen de molen onder geheimzinnige omstandigheden in brand vloog en tot de grond toe afbrandde. Nu nog wordt beweerd dat de molen door kwaadwilligen in brand werd gestoken. De Vereniging De Zaansche Molen was op de dag van de brand eigenaar van de molen en ontving niet meer dan 4000 gulden van de verzekering.
Strijd
Type molen: oliemolen
Plaats: Oostzaandam
Bouwjaar: 1683